Да се грижиш за природата

12 фев

Как отглеждането на животни в планината влияе на природата и биоразнообразието?

 

Разказът за Митко, който заедно с баща си през лятото живее на 2400 метра в планината под връх Ибър, за да се грижат за стадо от 500 крави, е интересен. Едно момче, което не се интересува от компютри и предпочита суровите условия на планината, е пример за много разглезени и изнежени деца.

 

Ние като градски хора се впечатляваме от този начин на живот. Завладени сме от красивите гледки, пием вода от реката, въртим се около конете и наблюдаваме животните и се наслаждаваме на тишината. До толкова сме запленени от всичко, че не си задаваме куп въпроси, които са не по-малко важни от начина на живот на тези хора.

Денят е приключил и около огъня под звездите се води разговор. Николай, бащата на Митко, започва разказ за това, че през деня една крава е паднала от скалите. Човек веднага си мисли, че това е загуба за стопанина. За него обаче, това не е така. Животното ще остане там и ще е храна за вълците. Николай не спира до тук. Начинът по който той отглежда крави целогодишно навън, а сега на пасищата под връх Ибър според него не е само бизнес.

В района преди години е имало няколко овчарника, останките от сградите още може да се видят. Броят на овцете, отглеждани в района, е достигал 30 хиляди. На това се слага край и животът замира.

Няма животни, които да пасат тревата, да наторяват района и част от тях да стават храна за хищниците. Започва ерозия на почвата и пресъхване на потоците, защото тревата не задържа достатъчно вода. Изчезват дребните животинки.
Според Николай, само за няколко години откакто той води животните си тук, част от тези негативни за природата процеси са спрели.

Животните му не са чак толкова много за да има по-голям ефект, но той е убеден, че този начин на свободно отглеждане на животни е не само далеч по-естествен от този във ферми, но и полезен за природата.

Самите крави също, според него, са с далеч по-добри качества, защото са отглеждани в естествена природна среда. Нещо повече – те сами откриват на километри най-доброто място за паша.

За Николай този начин на отглеждане е по-ефективен и от гледна точка на ангажименти. Не е необходимо цял ден да се занимаваш с тях. Николай съжалява, че не са повече хората, които да се занимават с подобен начин на отглеждане на животни и така човекът да е по-полезен за поддържането на екологичното равновесие. Той обаче е възприел това което прави като лична кауза и докато може не смята да се отказва.

Автор: Ладислав ЦветковИзточник: БТВ

 

No comments yet

Коментирай